Academie voor energiek werken
Ontspanning: mindfulness

Wat is mindfulness?

“Mindfulness is het bewustzijn dat voortkomt uit het opzettelijk aandacht geven aan het huidige moment, zonder oordeel. Het gaat erom dat je weet wat er in je hoofd omgaat.” - Jon Kabat-Zinn

Mindfulness is kortweg het vermogen om volledig aanwezig te zijn in het moment. Even stil staan bij wat je je op dit moment voelt en wat je doet. Zonder jezelf te laten afleiden door gedachten, zonder jezelf te verliezen in gedachten aan het verleden of de toekomst. Het is niet zo dat er geen gedachten meer zijn. De manier waarop we omgaan met deze gedachten, dat is waar het om draait. Je leert in te zien dat jij niet je gedachten bent. Jij bent degene die je gedachten observeert.

Mindfulness is aandacht geven aan wat je in het moment ervaart door je zintuigen. Aandacht geven aan je gemoedstoestand en je gedachten (zonder daar in mee genomen te worden).

Hoewel mindfulness voor veel mensen nog steeds zweverig overkomt, is het juist populair bij rationele mensen met drukke banen. Steeds meer mensen beoefenen mindfulness om beter om te kunnen gaan met hun stressvolle dagen en om zich niet te laten leiden door hun emoties. Mindfulness gaat erom dat je volledig aanwezig bent in je lichaam, en je bewust bent van wie je bent en wat je doet. Ontspanning is een gevolg van mindfulness, niet het doel

Mindfulness betekent niet dat je niets doet. Wanneer je mindful bent, zijn je hersenen juist actief. Je geeft volledige aandacht aan je zintuigen, je emoties en je omgeving zonder oordeel te vormen. Mindfulness kun je op elk moment beoefenen. Hoe vaker je oefent, hoe beter je erin wordt.